NIEUW: Eerste graad

De laatste jaren stellen we vast dat leerlingen al op heel jonge leeftijd gebeten zijn door de hotelmicrobe.

Om tegemoet te komen aan de wensen van onze allerjongsten, biedt de Hotelschool Ter Duinen vanaf het schooljaar 2017-2018 ook een kwalitatieve eerste graad A met optie Hotel-voeding aan.

Voor de basisvorming doen we een beroep op onze partnerschool, het Sint-Bernarduscollege in Nieuwpoort.

Het Sint-Bernarduscollege is een relatief kleine school die veel aandacht besteedt aan de overgang van het lager naar het middelbaar onderwijs. De school draagt welbevinden en leerbegeleiding hoog in het vaandel. De allerjongsten zullen zich er heel snel thuis voelen.

Op de site van Ter Duinen krijgen de leerlingen al een voorsmaakje (5-8u.) van wat hen in de tweede graad te wachten staat.

1STE GRAAD HK 2021_029 (4)

Restaurant & keuken

Programma

Deze opleiding bij "Ter Duinen" bestaat op twee niveaus, theorie en praktijk - met accent op de laatste. Vooreerst is er de beroepsafdeling tweede en derde graad. Hier starten meisjes en jongens vanaf 14 jaar voor een adequate beroepsopleiding.

Drie vijfde van het lessenpakket gaat naar theoretische vakken. De verdere opleiding is zuiver praktisch: keuken en service.

Het spreekt voor zich dat dergelijke praktijkgerichte opleiding grote garanties biedt voor de latere werkgelegenheid. De hotelsector met klasserestaurants en de aanverwante voedingsindustrie zorgen nog altijd voor uitstekende arbeidskansen.

Praktijk

Tijdens de keukenlessen worden de leerlingen in het echte leven gegooid: werken onder stress, spelen met vuur tussen dampende potten en pannen, ingrediënten omtoveren tot echte kunstwerkjes. in de servicepraktijk leren ze omgaan met de drukte van een restaurant vol gasten, waar van elke kelner uiterste inzet wordt verlangd. in die wereld moeten de leerlingen zich uiteindelijk thuis voelen.

Klik hier om de lessenroosters te downloaden

Thomas Dehuit Keuken_26

HoReCa

Is de leerling meer theoretisch ingesteld, dan kan hij/zij in "Ter Duinen" terecht voor een technische opleiding hotel, tweede en derde graad.

Drie vierde van het lessenrooster bestaat uit theorie en maakt de leerling vertrouwd met het beheer en de leiding van een bedrijf in de hotelsector. Speciale aandacht wordt besteed aan talen en managementvakken.

De toeristische sector is nog altijd aan het groeien. De vraag naar deskundig hotelpersoneel blijft bestaan. Onze school wil voldoen aan deze behoefte. Met de nodige ervaring en talent kunnen onze afgestudeerden een (internationale) loopbaan uitbouwen of zelfstandig van start gaan. Met het technische diploma op zak kan men verder naar het hoger onderwijs (niveau A1 of universiteit). Voor wie het getuigschrift van het middelbaar onderwijs heeft behaald, richt de hotelschool Ter Duinen een specialisatiejaar hotelbeheer en management in. Het 7de TSO bestaat al meer dan 20 jaar.

Klik hier om de lessenroosters te downloaden

Lisa_Rouchet-Céline_Olivetti_6

Specialisatie

Hotelmanagement

Eenjarige opleiding Hotelmanagement: efficiënte bedrijfsvoering.

Leerlingen die een job als (assistent-)manager ambiëren of die zich als zelfstandig hotelbeheerder willen vestigen, krijgen in deze richting wat zij nodig hebben. De opleiding is werkelijkheidsgetrouw en waardevol voor de persoonlijkheidsvorming. Referaten door beroepsmensen met jarenlange ervaring, bezoeken aan zeer verschillende horecabedrijven en een op de realiteit geënt project geven de leerlingen de nodige bagage om de concurrentie op de arbeidsmarkt aan te kunnen.

Een stage in een hotel als receptionist of beheerder geeft de opleiding nog meer allure.

infobrochure  lessenrooster

Drankenkennis

Geen spijs zonder drank

Met degustaties, bedrijfsbezoeken en referaten biedt 7 bso drankenkennis een sterk praktijkgerichte opleiding tot sommelier. Wijnreizen en het volgen van lessen in erkende Franse wijninstituten op timaliseren de opgedane kennis. deze ervaring wordt vaak bekroond met prijzen in nationale en internationale wedstrijden. Tijdens het schooljaar volgen de leerlingen een sommelierstage in beroemde sterrenrestaurants in binnen- en buitenland. Om het proces van druif tot wijn beter te begrijpen, werken de leerlingen in de wijngaard van de school.

infobrochure lessenrooster infofiche WSET 2

Duaal Hotelreceptionist

Klantgerichte gastvrijheid

7BSO Duaal Hotelreceptionist geeft de leerlingen een allround opleiding waarbij de nadruk ligt op klantgerichte gastvrijheid. Dankzij de samenwerking met de hotelsector kan het praktijkgedeelte worden ingevuld met bedrijfsbezoeken en referaten. De leerlingen werken om de beurt op de receptie van de school. Tevens krijgen ze de opdracht om diverse projecten uit te werken. Tijdens het schooljaar volgen de leerlingen stage aan het front office van een hotel of nemen zij een andere onthaalfunctie binnen de horeca waar.

infobrochure  lessenrooster

7 Specialiteiten-Restaurant

Specialiteiten-Restaurant, het neusje van de zalm

Bij sommige leerlingen brandt ook een inwendig keukenvuur. Het 7de jaar Specialiteiten-restaurant laat de leerlingen kennis maken met gastronomische producten van hoge kwaliteit. Onder leiding van hun leraren bereiden zij culinaire hoogstandjes. Zij bieden die aan in hun gastronomisch restaurant, dat de vergelijking met toprestaurants gemakkelijk kan doorstaan. Deze leerlingen lopen tijdens het schooljaar stage in klasserestaurants in binnen- en buitenland.

In 7 Specialiteiten-Restaurant volgen de leerlingen volgen 4 dagen praktijk.

infobrochure lessenrooster

7 Wereldgastronomie

Wereldgastronomie, de wereld op ons bord

Hier spelen we in op een nieuwe strekking in de gastronomie, waarbij culinaire tradities uit verschillende continenten elkaar ontmoeten. Jongeren die dit jaar volgen, maken kennis met nieuwe ingrediënten, gerechten, dranken en bereidingswijzen uit de spaanse, scandinavische, italiaanse, noord-afrikaanse en oosterse (Vietnamese, chinese, japanse) gastronomie. deze leerlingen lopen stage tijdens het schooljaar in klasserestaurants in binnen- en buitenland. In een tijdsspanne van één jaar is het natuurlijk onmogelijk om van de leerlingen specialisten te maken in al deze keukens. Horizonverruiming en creatief koken stimuleren, zijn onze hoofdbedoelingen.

infobrochure lessenrooster
 
_DSC1521

Volwassenen

Volwassenen kunnen in Ter Duinen met de formule van het dagonderwijs (5 dagen per week) in één jaar het certificaat van kok en kelner behalen. Hierbij voldoen ze aan de vestigingsnorm. Dankzij een modulesysteem (dagschotels, wijnkennis, serveertechnieken, ...) kan men het ook bij één of meerdere deelcertificaten houden. Deze opleiding kadert in het volwassenenonderwijs en is erkend door de Vlaamse Gemeenschap. Deze cursus staat open voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar en ouder die een boeiende én succesvolle job in de hotel- en restaurantsector ambiëren.

De cursus loopt over twee semesters dagonderwijs van wekelijks 32 uur, waarvan 28 uur beroepspraktijk en 4 uur technische onderbouw

Inhoud van de cursus:

  • Eenvoudige gastronomie
  • Restaurantvaardigheden
  • Drankenleer
  • Restaurantbereidingen
  • Koken à la carte
  • Streekgastronomie
  • Nagerechten
  • Hygiëne
  • ....
Terduinen020

Stages

De stage is tegelijk het koninginnenstuk en het troetelkind van de opleiding.

Leerlingen van de derde graad lopen twee maanden stage. Gemotiveerde leerlingen kunnen naar het buitenland. De stage wordt deskundig begeleid: de school en het bedrijf dragen hierbij samen de volle verantwoordelijkheid. In de realiteit van zijn toekomstig milieu wordt de stagiair met zijn eigen beroepsmotivatie geconfronteerd.

Wat leert de leerling?

Op professioneel vlak: techniek, handigheid, routine, tempo, organisatiezin. Hij leert de realiteit kennen en zijn toekomstig milieu, zodat hij zijn beroepsmotivatie kan meten. Op vlak van persoonlijkheid leert hij beter omgaan met zichzelf en met anderen. De teamgeest wordt ontwikkeld. Jonge leerlingen worden dicht bij huis geplaatst, in meer familiale bedrijven. De leerlingen van de zesde en zevende jaren kunnen naar het buitenland: Nederland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland,... Zo ontdekken ze een andere cultuur en verbeteren ze hun taalvaardigheid.

Lisa_Rouchet-Céline_Olivetti_3
Back to top